Русия без лекоатлетически отбор в Рио

Спортният арбитражен съд в Лозана обяви решението

Русия ще бъде без отбор по лека атлетика, ако въобще бъде допусната до участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Това стана ясно днес, когато беше обявено решението на Спортния арбитражен съд.

Институцията в Лозана заседава във вторник, след като 68 руски атлети, включително голямата звезда Елена Исинбаева, подадоха жалби срещу решението на ИААФ да не ги допусне до участие в Рио 2016.

„Спортният арбитражен съд отхвърля исковете на Руския олимпийски комитет и 68 руски лекоатлети“, пише в официалното съобщение на сайта на правната институция в Лозана.

Както е известно, в рамките на следващата седмица се очаква решението на МОК дали ще допусне въобще руските спортисти до участие на олимпийските игри. Причината е докладът на канадския професор по право Ричард Макларън, който доказа системна употреба на допинг на руските представители на зимната Олимпиада в Сочи 2014, както и държавната намеса за прикриване на положителните проби.

Освен това МОК трябва да прецени дали ще допусне до участие в Рио де Жанейро Дария Клишина (скок дъжина) и Юлия Степанова (800 метра). Двете получиха разрешение от ИААФ да участват на Олимпиадата, но като независими спортистки, а не под знамето на Русия.