Забраняват риболова където има делфини

От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието

Спешни мерки за защита на популацията на делфини в нашата част на Черно море набелязаха министри и екозощитници на среща при премиера Бойко Борисов в МС.

Предвид сигналите до нас за големия брой мъртви делфини по Черноморието ни, които са обявени за защитен вид, предприехме мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на делфини. До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето. С промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени огранизации преди да бъдат внесени в НС, ще подпомогнем превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето ни, заяви премиерът Бойко Борисов на спешната среща в Министерски съвет.

Предвижда се до седмица да се забрани риболова на места, където има популации на делфини, съобщи пред журналисти сред срещата министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Основната причина за смъртта на делфините е попадането им в рибарски мрежи, съобщи БТА.

От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 в Южното Черноморие, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Експерт на МОСВ съобщи, че приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя. Атанас Русев от екоорганизацията "Да запазим Корал" уточни, че само 5 - 10 процента от мъртвите делфини биват изхвърлени на брега,тоест на година загиват около хиляда делфини, или цялата млада популация. Ако тенденцията се запази след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, посочи той.
Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони. Тя ще участва в документирането на престъпления срещу защитените видове. МВР има готовност, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т. нар.звена, познати като "зоополиция". Те имат ценз да събират веществени доказателства по този вид престъпна дейност, каза Костов.
Подготвят се и промени в Закон за рибарство и аквакултурите с цел да се ограничат различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие. Предвижда се мрежите да се оборудват с акустични устройства, които да отблъскват младите делфини. Според експерти подобни устройства струват около 500 лева. Наказателният кодекс предвижда и затвор до пет години при унищожаване на защитени видове, посочи още Ивелина Василева.