Ислямисти са влизали в радикални сайтове и от затвора, заявява прокуратурата

Окръжната прокуратура в Пазарджик обжалва пускането под домашен арес на 7 от общо 14-те обвинени за проповяване на радикален ислям в Пазарджик

Окръжната прокуратура в Пазарджик протестира против решение на съда, което позволява на седем от общо 14-те обвинени за проповядване на радикален ислям в циганската махала в града да излязат от ареста под домашен арест. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.  

Един от аргументите на пазарджишките прокурори е, че подсъдимите продължавали да влизат в ислямистки сайтове дори когато са били зад решетките. Това потвърждават представени по делото справки от ДАНС. В телефони, иззети от килиите на обвиняемите, са намерили джихадистки снимки и данни за посещаване на екстремистки сайтове, пропагадиращи идеите на ИДИЛ.

Друг проблем е, че изпълнинието на мярката "домашен арест" трудно може да бъде контролирана от органите на реда в ромския квартал на Пазарджик. Обвиняемите също така разполагат с финасова възможност да се укрият, като също така поддържат връзка с редица съмишленици в Австрия и Германия.