Няма незаконно строителство на Иракли

АМ "Черно море" остава мираж

"Няма незаконно строителство на Иракли, проверките ни не показаха такова." Това съобщи в отговор на въпрос по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя обясни, че  всички строежи 4 и 5 категория са ангажимент на местната власт. "Когато получаваме сигнали, ги препращаме към главния архитект. По изключение тази година Дирекцията за национален строителен контрол направи проверка в к.к. Слънчев бряг, тъй като община Несебър отказваше да я  извърши", съобщи министърът. В резултат са установени 323 незаконни постройки, като 75 са вече констатирани при предишни проверки, а 248  са нови. Връчени са 14 покани на кмета за това, че не изпълнява разпорежданията на закона и не взима мерки за премахване.По отношения ролята на държавата за отстраняване на нанесени щети в Карлово в размер на над 5 млн. лв. регионалният министър заяви, че министерството може да се намеси само по линия на фонд „Солидарност, когато има обявено бедствие в регионален мащаб. В този случай няма установено такова, съобщи тя и обясни, че общината може да кандидатства за  средства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Към момента тя не е подала заявление. Можем да й окажем логистична подкрепа при попълването на формуляра, добави Павлова.
В отговор на въпрос за изграждането на АМ „Черно море“ министърът обърна внимание, че няма европейско финансиране дори за АМ „Хемус“,  така че не може да се разчита на такова и за нея. Като приоритетни Павлова определи АМ „Хемус“, пътищата София – Калотина, София – Видин  и Русе – Велико Търново и едва след като те бъдат изградени, ще може да се работи по АМ „Черно море“, тъй като по направлението няма достатъчен трафик. По тази причина и изграждането й не би било изгодно за инвеститорите чрез публично-частно партньорство. Затова мислим по-скоро в посока  разширяване на настоящия път, като участъкът Бургас – Слънчев бряг ще бъде четирилентов, а Слънчев бряг – Бяла – Обзор е предвидено да се изгради като трилентово преминаване. Направихме уширение на пътя при  Поморие. В момента тече тръжна процедура за участъка Поморие – Сарафово, който е на стойност 20 млн. лв. В ход е и процедурата за обход на Поморие. През следващата седмица ще бъде обявен търгът за обхода на Ахелой, който е най-критичната точка от трасето.
Областните пътни управления правят анализ къде може да бъде изградена трета лента и поетапно ще започне работа в тази посока, информира министърът на регионалното развитие и благоустройството.
По отношение на свлачището на пътя Сливен – Ичера тя информира, че е възложен проект за геоложко проучване, за да може проектантите да предложат проект за укрепване. Той е готов и индикативната му стойност е над 2,8 млн.лв. Тъй като пътят е важен, сме възложили подготовката и изпълнението на действия по укрепването по линия на текущ ремонт, които трябва да започнат през следващата седмица, информира регионалният министър.