Тракийски ритуал показва магията на Бегликташ

Туризъм

22-07-2016, 15:08

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Лъвско сърце" в Приморско

Интересна част от светилището е и лабиринтът

Приморско отново ще се върне във времето с пресъздаването на древен тракийски ритуал. Хилядолетни традиции ще оживят тракийското светилище Бегликташ. То ще се възроди за церемонии, дароприношения и обреди, така както са ги извършвали предците ни. Възстановката ще бъде представена от Румен Димитров, Доника Петкова, Марина Панайотова, Маринела Петрова, Кристина Димитрова. Автор на сценографията е Люба Желева.
Инициативата е на общината, която кани на 23 юли /събота/ от 19 часа на Тракийското светилище Бегликташ всички желаещи да се „телепортират" във времената на жреци, божества и магични сили на ритуали.
Тракийското скално светилище „Бегликташ" е неповторим мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, а ритуалите, митовете и легендите са били част от ежедневието.
През XIII век преди Христа „Бегликташ" e било главно светилище на тракийското племе „скирмиани"- най-древните металурзи в Тракия. Те населявали крайбрежните хълмове на Странджа и снабдявали с медна руда другите тракийски племена. Древното светилище на скирмианите е посветено на свещения брак между Богинята майка и Бога Слънце.
Основните ритуали, извършвани в светилището, са свързани с дароприношения на горски плодове, ябълки, грозде и хляб, както и на четирите свещени течности: вода - символ на водните стихии, вино - символ на земята, мляко - символ на въздуха и зехтин - символ на огъня.
Върху централния камък, оформен като легло и наречен „брачно ложе", жрецът и жрицата представяли свещения брак между Бога Слънце и Богинята Майка в нощта преди лятното равноденствие, след което се извършвало тайнството на раждането на Хероса - цар и главен жрец на племето. Така Хероса , озарен от първите лъчи на изгрева и получил безсмъртие, преминавал под арката на Апостол Таш - гигантски скален къс с формата на обърнато сърце и бил посрещан от множеството поклонници. Главният жрец гадаел за времето и съдбата на племето с помощта на специални магически предмети.