Ангелкова отчете 10% ръст на турските туристи

"Турция е един от целевите ни пазари и оттам към момента регистрираме доста голям ръст. При зимния туризъм имахме такъв, така и за лятото ръстът, който регистрираме на вече реални записвания е около 10%." Това е заявила в кулоарите на Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщава "Фокус".

 „В цифрово изражение не мога да се ангажирам, защото това са разговори с конкретни туроператори и хотелиери, което показва тенденция“, е посочила тя. „Имахме специална среща с всички туроператори, които са се отзовали на нашата покана и работят на пазар Турция. Тези, които пращат българи в Турция, но и тези, които водят турски туристи в България, за да могат да изразят своите опасения“, е обяснила министър Ангелкова.

 „За нас е изключително важно да има максимална сигурност в региона, с повишено внимание следим всичко, което се случва в Турция и не само там, за да можем да анализираме и да предприемем необходимите стъпки, така че у нас максимално да гарантираме безопасността и сигурността на туристите“, подчертава Ангелкова.

 „В плана за това лято към момента обяснимо наблюдаваме още по-голям интерес в посока българско Черноморие, защото голяма част от летовниците се пренасочват към нашето море“, коментира тя.

Ситуацията в Турция неминуемо ще се отрази на стратегията за реклама за следващата година по целевите пазари, смята министър Ангелкова. „По данни на туроператорите отливът на български туристи, който всъщност се наблюдава още преди тези събития, от началото на месец януари до месец май е около 10 хил.“, съобщава Ангелкова. Тя заяви още, че според туроператорите тези цифри ще нараснат до 20 хил. или дори повече.