Безжичният интернет скоро може да идва от крушките у дома

Учените днес търсят ново решение за по-бърз мобилен интернет

Независимо дали използвате WiFi, за да свалите филм или да изпратите имейл, данните пътуват по радиовълни. Проблемът с тях е, че те заемат доста ограничена част от електромагнитния спектър, което на свой ред ограничава наличната честота за смартфоните и другите мобилни устройства.

Но ако радиовълните са като тясна уличка, то видимите светлинни вълни са като широка магистрала. Ето защо учените днес търсят ново решение за по-бърз мобилен интернет, който да се възползва от тази възможност... чрез LED крушки. Снабдени с модифициран процесор, крушките работят като полупроводници и пренасят дигитална информация по светлинните вълни.

Така събраните данни се предават до безжичните устройства под формата на LED присвяткания. Интензивността им се променя достатъчно бързо, че да позволи преноса на данни със свръхвисока скорост - един милион цикъла на секунда или един мегахерц.

Първоначално в практическите си опити учените от Университета на Единбург достигнат скорост на преноса до 10 мегабита в секунда - достатъчно за сърфиране в интернет, но не и за нищо по-сериозно като стрийминг например. След това обаче, те успяват да разделят данните между честотите, вдигайки скоростта до 100 гигабита или 15 пъти по-бързо и от най-бързата WiFi връзка.

Новият тип безжична връзка е и по-сигурен, тъй като светлината не може да бъде хакната. От друга страна, тя не минава и през стени, така че няма как и сигналът да го стори. Приложенията обаче са безбройни и най-напред новите LED крушки ще бъдат тествани в региони без интернет инфраструктура, за да разпръскват интернет за цели села, завършва PopSci.