Художници възмутени от избора на паметник на Коджакафалията

Новините

23-07-2016, 11:55

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Показват пълното завещание на Бащата на Бургас - Коджакафалията

За победител беше избран проект, който влиза в груби противоречия със зададените изисквания

Група художници и архитекти внесоха открито писмо до Община Бургас, с което показват своето възмущение от промените в проекта за паметник на Александър Георгиев Коджакафалията. Според тях заданието не е изпълнено както трябва в проекта, който спечели конкурса. В писмото художниците и архитектите обръщат внимание на следните факти:
За победител беше избран проект, който влиза в груби противоречия и рязко се разминава със зададените изисквания в поръчката:
1. Предлага се нарязване на трите оригинални елемента от оригиналния паметник - последните артефакти, останали до днес от Благодетеля, и използването им за материал в новия паметник. Не е изпълнено изискването на възложителя паметникът да бъде изработен „като се включат трите запазени елемента от оригиналния паметник“. Вместо запазването и използването им по задание, те ще бъдат окончателно унищожени, което е абсолютно недопустимо.
2. Предлага се релефно (обемно) неканонично изображение на Ал. Георгиев-Коджакафалията (който е бил дълбоко религиозен православен християнин), несъществуващо в оригиналния паметник и създаващо крещящо противоречие с търсения максимално близък до автентичния образ.
3. В предложението паметникът е позициониран директно върху тротоарната настилка, без да се отчете наличието както на съществуващата, така и изграждането на бъдещата ограда на ПУ „Отец Паисий“. Въпреки обстоятелството, че не е изпълнено изискването на Възложителя, класираното на първо място дружество получава максимален брой точки при оценяването.
Дори и само едно от цитираните противоречия е напълно достатъчно за декласирането на проекта, обявен за победител, смятат възмутените творци.