Нова художествена зала подготвят в благоевградския музей

Тя ще бъде превърната в мултифункционална художествена зала за изложби, заседания и срещи

Ремонтират една от залите на Регионалния исторически музей в Благоевград, съобщи БНТ. Тя ще бъде превърната в мултифункционална художествена зала за изложби, заседания и срещи. Заради липса на средства ремонтът продължава вече трета година. От ръководството на музея се надяват тази година новата зала най-после да бъде завършена. Ремонтът е почти на финала, остава да се оправи подът и да се постави осветление.

Христина Цонева, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград: „Идеята ни е, ако успеем да открием тази художествена зала за 5-и октомври, за празника на града. Тук надяваме се на помощ от страна на Община Благоевград, стига, разбира се, да поемат тази инициатива за 5-и октомври да дарим на града тази прекрасна зала”.

Депата в музея не са ремонтирани от години. Христина Цонева: „Фондовете на Регионалния исторически музей в Благоевград се нуждаят от осъвременяване, климатизация. Нуждаят се от подобряване на условията за работа в тях.”

И за предстоящите ремонти средствата на музея няма да са достатъчни, затова културната институция ще търси финансова помощ от Общината.