Бургас загуби големия творец Атанас Радойнов

Животът

23-07-2016, 20:12

Снимка:

Burgas.utre.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Поклонението ще е в понеделник на гробищния парк

Бургас изгуби един голям творец. Напусна ни писателят Атанас Радойнов. Дълги години той бе сред двигателите на литературния живот в Бургас, а през 2004 година стана негов почетен гражданин.
Кметът Димитър Николов изказва своите съболезнования на близките и многобройните почитатели на Атанас Радойнов.
Поклонението пред тленните останки на писателя ще се състои в понеделник, 25 юли, от 13:00 часа в траурния дом на гробищния парк.
Атанас Радойнов е роден на 21 януари 1934 г. в с. Горска поляна, община Болярово. Завършва специалност българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".
След дипломирането си живее в Бургас, където работи като художник по промишлена естетика, окръжен кореспондент на вестниците "Кооперативно село", "Земя" и главен редактор на местния вестник "Победа". Дългогодишен издател и главен редактор на вестник "Автограф" (2003-2008), кооперирано издание със Съюза на българските писатели.
Автор е на множество разкази и повести. Като краевед е автор и редактор на книги за селата от Странджа. Негови разкази са преведени на руски, френски, турски, и македонски език.
Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. В периода 2001-2008 г. e председател на Дружество "Български писател" - Бургас.
Удостоен е с литературните награди - плакет "Пегас" и плакет "Петко Росен".