Програмният директор на Сан Себастиан 2016 Хавиер Пая представя проекта “Европа транзит “

Мисия Пловдив

24-07-2016, 08:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 26 юли 2016г., вторник, от 11.00 часа, в Малка конферентна зала на Дом на културата “Борис Христов“, ще се проведе съвместна пресконференция на Община Пловдив, ОФ “Пловдив 2019“ и Сан Себастиан 2016, на която ще  бъде представен проекта “Европа Транзит“.
Пловдив е сред десетте града, участващи в големия европейски проект „Европа Транзит“ на Сан Себастиан - Европейска столица на културата 2016. Общо десет документални филма, заснети в Сеу̀та /Испания/, Белфаст /Северна Ирландия/, Дрезден /Германия/, Вроцлав /Полша/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Калининград /Русия/, Пафос /Кипър/, Прищина /Косово/, Истанбул /Турция/ и Пловдив ще разказват в рамките на 60 минути за моменти, в които се отстояват и защитават човешките права. През интервюта и лични срещи, всеки документален филм представя няколко различни гледни точки – на общността, на обективния журналист и на артиста, които дават възможност да се сглоби не само актуалната социална картина, но и да се покаже как културата и изкуството могат да участват активно в нея.
Екипът от Испания пристига в Пловдив с двама топ хореографа, които ще потърсят път за преосмисляне, чрез танц на изолираните групи в града. Готовият филм ще бъде излъчен на форумите на "Пловдив 2019" и в рамките на фестивала One Dance Week през октомври, както и ще има своята премиера пред европейската публика в семейството на ЕСК и другите градове участници.