Градската художествена галерия обзаведе детски кът за малките посетители

Мисия Пловдив

24-07-2016, 18:03

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво е общото между талантливите художници и децата? Със сигурност това е спонтанното им желание да рисуват. Малките посетители в Градската художествена галерия имат прекрасна възможност да изразят емоциите си чрез рисунки в специалния детски кът, разположен в Първа зала на Постоянната експозиция на ул.“Съборна“№14А в Стария град.

8-годишни гостенки от Финландия рисуват с пастели принцеси с големи очи. Техният български връстник Калин пък изписва страховит змей с огненан паст. Деспина от Гърция ни е оставила чуден пейзаж с летящи птици, крачещи патета и дори вързано за дърво конче.

Продължават изявите и с акрилни бои върху платното, поставено на входа на Постоянната експозиция. Първи цветни мазки по него поставиха съучениците на третокласничката Магдалена, които празнуваха в Галерията нейния рожден ден. Картината стана още по-пъстра след посещението на децата от ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян“ и продължава да се променя с всяко посещение.

Развълнувани от срещата си с творбите на български художници от различни епохи, децата с удоволствие обогатяват колекцията на Галерията. Примерът им е заразителен, защото все по-често по таблата на малките стативи могат да се видят рисунки с тебешир или пастел, оставени от по-зряла ръка. Четката попада и в прехвърлили детската възраст посетители.

Срещат се и текстови послания. За екипа на галерията най-вълнуващ, разбира се, е този надпис, оставен от Иван и Кристина: „Страхотно обслужване!“ Галерията очаква още талантливи изяви.