Най-високата температура в историята бе измерена в Кувейт

Рекордна ремпература без аналог в историята на метеорологичните наблюдения е измерена в Ел-Муритба в северозападната част на Кувейт

На терирорията на емирство Кувейт е измерена най-високата температура на земната повърхност в цялата история на метеоролгичните наблюдения, съобщава телевизия "Ал-Арабия, цитирана от ТАСС. В Ел-Муритба, североизточен Кувейт, термометърът е сочил 54 градуса по Целзий.

Рекордната температура от 54 градуса по Целзий (или 129 градуса по Фаренхайт) е била измерена миналата сряда (20 юли). Данните за своеобразния световен рекорд са предоставени на Световната метеорологична организация от кувейтските метеоролози, като данните са били приети и потвърдени.

В историята са регистрирани едва два случая на температура, надвишаваща 54 градуса по Целзий, но данните не са били приети за миродавни. Първият такъв случай е бил през 1913 г. в американския щат Калифорния, когато в т.нар. "Долина на смъртта" са били измерени 56.7 градуса над нулата, а вторият е в Либийската пустиня, когато през 1922 г. живакът е сочил 58 градуса над нулата. Но и в двата случая данните не са били приемани за достоверни, тъй като измерванията са били правени от дилетанти, а уредите за измерване са били любтелски и със съмнителна точност.