Плевнелиев награден с най-висшето държавно отличие на Словения

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Словения - „Орден за изключителни заслуги“. Наградата е връчена на българския президент заради "приноса му за мирното, демократично и европейско развитие на държавите от региона" и в знак на признателност за дейността му за задълбочаване на  сътрудничеството между България и Словения на двустранно и многостранно ниво и укрепване на връзките в рамките на Европейския съюз, съобщават от пресотдела на президентската институция.

Орденът е връчен на държавния ни глава от словенския му колега Борут Пахор, който е посрещнал с официална церемония Плеенелиев в Любляна.

Във фокуса на разговора между двамата държавни глави в рамките на официалното посещение президента ни в Словения ще бъдат миграционната вълна, ситуацията в Турция, борбата с тероризма и отражението на евентуален Брекзит, съобщават още от пресцентъра на президентството.

Президентите на България и Словения ще обменят позиции относно перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО. Сред акцентите в разговорите на държавния глава в Любляна ще бъдат актуални въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, двустранните търговско-икономически отношения, инвестициите, културата и образованието.