Brexit би могъл да раздели Шотландия и Великобритания

Свят

25-07-2016, 17:07

Снимка:

кадър vbox7

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Официално: Втори референдум за брекзит няма да има

Шотландия с жена премиер

Стърджън: Ако решим, че нашите интереси не могат да бъдат защитени в рамките на Великобритания, независимостта е един от вариантите върху които Шотландия трябва да има правото да помисли

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще започне подготвителна работа за евентуалното отделяне от Великобритания, съобщи Ройтерс.

Вариантът за нов референдум за независимост бе обявен още след референдума във Великобритания, в който британците решиха да излязат от ЕС. Мнозинството от шотландците обаче подкрепиха оставането в рамките на Съюза.

„Ако решим, че нашите интереси не могат да бъдат защитени в рамките на Великобритания, независимостта е един от вариантите върху които Шотландия трябва да има правото да помисли. За това ние вече предприехме стъпки, с които да се гарантира, че тази опция е отворена за шотландския парламент, ако той я счете за необходима“, заяви Стърджън.

Тя не поясни за какви подготвителни действия става на въпрос. Все пак подчерта, че трябва да се разгледат всички варианти за запазването на връзките с ЕС и останалата част от Великобритания.