Търсят причините за високата смъртност на делфините

Измирането на бозайниците може да се дължи не само на заплитане в рибарските мрежи

Разчитаме на учените и еколозите, за да разберем какви са причините за високата смъртност сред делфините по Черноморието и за да предприемем най-подходящите мерки за справяне с проблема. Това заяви във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от varnautre.bg.

Тя отбеляза, че измирането на бозайниците може да се дължи не само на заплитане в рибарските мрежи, но и на заболявания, естествена смъртност или пък подводни течения. Създадени са необходимата организация и инструкция за действия, така че когато бъде открит годен за аутопсия труп на делфин тя да се направи и да се установи причината за смъртта.

По последни данни от Регионалните инспекции по околната среда и водите във Варна и Бургас намерените мъртви делфини по Черноморието са 108. Заради високия брой еколози поискаха спешна среща с представители на правителството, по време на която бе взето решение да се забрани риболова в зоните с голяма популация на китоподобните. Днес се провежда среща в Бургас, предстоят и още, информира Василева.

По темата за италианския боклук, която привлече вниманието миналата седмица, тя отново отбеляза, че вносът на боклук за депониране в България е забранен. В случая става въпрос за ресурс, суровина, която се използва като гориво за целите на производство на девненски завод, обясни министърката.