Полагат усилия да не се допускат грешки, които водят до финансови корекции

Мисия Добрич

26-07-2016, 08:06

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отварят вратите на депото за отпадъци край с. Стожер

4 млн. лв. е наложена на Община Добрич във връзка с проекта за регионалното депо за твърди битови

Полагат се усилия през новия програмен период да не се допускат грешки, които водят до финансови корекции. Това каза в Тервел пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА. Такава корекция в размер на около 4 млн. лв. е наложена на Община Добрич във връзка с проекта за регионалното депо за твърди битови отпадъци край с. Стожер. Причината е съкращаване на сроковете в рамките на тръжната процедура.
Това е грешка, която е допусната от много общини, на които бяха наложени и финансови корекции, каза министър Василева. И добави, че към онзи момент не е било достатъчно добре разписано в националното законодателство изискването да се съблюдават сроковете и не е имало пълно съответствие с изискванията на европейската директива.
Това несъответствие е преодоляно с новия Закон за обществените поръчки (ЗОП). Полагат се усилия, така че през новия програмен период да не се допускат грешки, които са доста болезнени, като се има предвид, че проектите по Оперативна програма "Околна среда" са с големи обеми и финансовите корекции са тежки за общините.
Министърът посочи, че с новия ЗОП бе дадена възможност за разработването на т.нар. стандартизирани документи, които с указание на министъра на финансите, чрез Агенцията за обществени поръчки стават задължителни. Това, върху което работим, е разработването на стандартизирани тръжни досиета, пакет документи, които да бъдат използвани в случаите, когато се възлага строителство, примерно на ВиК мрежи, за да се избягват допусканите грешки, посочи Ивелина Василева.
Общините, които имат финансови затруднения, но са с наложени финансови корекции, са подпомогнати от държавата с безлихвени кредити чрез Министерството на финансите.