Ердоган в Санкт Петербург на 9 август, среща се с Путин

Руският и турският президенти - Владимир Путин и Реджеп Ердоган, ще се срещнат за първи път след рязкото охлаждане на отношенията между двете държави след случая със сваления руски самолет в края на ноември миналата година. Това в съобщил вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек на среща с руският вицепремиер Аркадий Дворкович, предава ТАСС.

"Господин посланикът ни информира, че уважаемият ни президент е потвърдил, че на 9-ти (август) ще бъде в Санкт Петербург. Сега ние се намираме тук, за да успеем възможно най-бързо и с ускорени темпове да нормализираме ситуацията и взаимоотношенията си, които бяха прекъснати на 24 ноември 2015 г.", е заявил той.

По думите на турския вицепремиер Русия се явява не само приятелски настроен към Турция съсед, а истотрически партньор. Шимшек също така смята, че отношенията между руския и турския народи са останали "приятелски" въпреки охлаждането на официалните отношения между държавите след инцидента със сваления руски самолет.

Турският вицепремиер също така изказва благодарности за поддръжката на Кремъл към официланата власт в Турция при неуспешния опит за преврат. "Искам да Ви благодаря за поддръжката, която ни оказахте във връзка с последната ситуация, случила се в Турция, когато поддържахте демокрацията, поддържахте турското правителство", заявява Шимшек.