Запознайте се с професията на Индиана Джоунс

Бургас Лайф

26-07-2016, 12:12

Снимка:

Пресцентър Община Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Средновековни монети откриха при разкопките на Акве калиде (снимки)

Акве Калиде предлага специално изграден атриум, откъдето може да се наблюдават разкопките на древната баня

Професията на археолога е мечта за много хора, най-вече за децата. За тях тя е обвита в мистиката на неизвестното, приключението да се докоснеш до познанието на древните и късмета да откриеш безценен артефакт. Всичко това обаче е свързано с много изкопни работи, координация на екип и систематично следване на специфична методика на работа.

Всеки, който иска да се запознае на живо с работата на археолозите, може да посети античния и средновековен обект Акве Калиде в Минералните бани през следващите дни. Едноименният туристически комплекс предлага специално изграден атриум, откъдето може да се наблюдават разкопките на древната баня от безопасно място. За удобство на посетителите до археологическата експозиция на открито функционира кафе, а във възстановената сграда на банята на султан Сюлейман Великолепни, могат да научат за историята на мястото от интерактивна 3D прожекция върху красивия купол. 

В момента археологическите проучвания в Акве Калиде продължават в северната част на обекта, която е определена за музей. Те се провеждат от екип под ръководството на доц. д-р Димчо Момчилов от университет "Проф. д-р Асен Златаров", зам.-ръководител Мирослав Класнаков от РИМ-Бургас и Явор Русев от РИМ-Ямбол.

Екипът проучва опожарени пластове от IV-VI век на дълбочина 4-6 м от съвременното ниво. В тях се откриват предимно керамика и монети от времето на Константин Велики - първия християнски император.