45 фена на "Цървена звезда" арестувани в Слънчев бряг

Сърбите пътували за мача с "Лудогорец", но решили да се отбият в морския курорт

45 фена на сръбския отбор "Цървена звезда" са задържани за 24 часа за побой над полицаи и хулигански действия, съобщиха от Районна прокуртура. Един автобус сърби, тръгнали за мача с "Лудогорец", решили да се отбият за една нощ в Слънчев бряг. Между 5.00 и 7.00ч. тази сутрин на тел. 112 се пуличили множество сигнали за хулигански действия в комплекса. В 5.07ч. е получено съобщение за сбиване между чужди граждани до бар „Валхала”, като на място са били изпратени  вело-патрули.  
Около 05:15 е било получено ново обаждане за сбиване и нанасяне на побой над полицейски служители. Към мястото на инцидента са били пренасочени всички налични полицейски наряди и служители. Установено е, че на двама служители от ОД МВР Бургас са нанесени рани, хематоми в областта на главата и порезна рана около 10 см. в теменната област, която е получена, след удар с палка.
В помощ на полицейските служители се включили и граждани (служители в търговски обекти), като трима от тях са пострадали. Единият от тях е с фрактура на ръката, фрактура на крака и повърхностни рани и е откаран в болница. 
Независимо от произведените от полицейски служител във въздуха на 4 изстрела със стоп патрони със служебното си оръжие „Макаров”, лицата, участващи в сбиването, не спрели, а още по-агресивно продължили да нападат полицейските служители и граждани. При пристигането на останалите полицейски наряди сбиването е било преустановено, лицата побягнали, като в последствие са били задържани 9 сръбски граждани футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”. 
За деянието законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 1г. до 5г.
До настоящия момент, по указание на наблюдаващия прокурор, в качеството на свидетели-очевидци са разпитани петима български граждани и четирима полицейски служители, извършват се разпознаване на лица, разпити на свидетели, назначени са съдебно-медицински експертизи и оценъчни такива. Иззети са видео-камери от района на инцидента. Четирима сръбски граждани са отведени за медицински преглед, а двама са задържани в РУП Бургас за срок от 24ч. 
Около 07:00ч. е получен нов сигнал от тел. 112 за счупено стъкло на лек таксиметров автомобил пред хотел „Роуз Гардън”, управляван от български гражданин. 
На място са били изпратени служители на РУП – Несебър. Установено е, че сръбски граждани – отново футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”, са започнали да нанасят побой на водача и удари по автомобила. Пострадали са и двама български граждани, оказали съдействие на водача. По случая са задържани 8 сръбски граждани във връзка с извършеното престъпление. 
По двете образувани дела до настоящия момент са задържани от ОД МВР Бургас 45 сръбски граждани - футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”, от които 16 с установена самоличност.  
По досъдебните производства предстои анализ на събраните доказателства, като при налични такива предстои повдигане на обвинения срещу виновните лица и за по-тежки престъпни състави. За започналите наказателни производства е уведомена Апелативна прокуратура Бургас и Главния прокурор на Република България.