Нови арести на журналисти в Турция

Четиридесет и седем бивши служители на в. "Заман" със заповеди за арест

Турция издаде заповеди за ареста на 47 бивши служители на в. "Заман", предава АА (Anadolu Agancy). Заповедите за задържането на служителите на "вестника, доскоро собственост на групата на Гюлен" (както го окачествява АА) са издадени от истамбулски прокурори.

Антитерористични полицейски части са започнали да обискират домовете на служители на вестника, в това число и журналисти, заподозрени в съпричастност към "Паралелната държавна структура" на Гюлен.

По информация на полицията сред заподозрените има бивши началници и колумнисти на в. "Заман".

Управлението на вестника бе подменено с лоялни на правителството хора през март след решение на съда в Истамбул, което предизвика протести в някои части на турското общество и международната общност, противопоставящи се на отнемането на свободата на медиите.

Компанията е заподозряна във връзки с FETO, базираната в САЩ организация на Фехтула Гюлен, за когото турското правителство твърди, че е успял да инфилтрира хиляди свои поддръжници в държавния апарат на страната с намерение да свали правителството.

Сегашният арест на 47 медийни служители не е прецедент в обхванатата от размириците на масовата чистка Турция, организирана след неуспешния опит за държавен преврат на 15-ти юли.  В понеделник (25 юли) бяха арестувана други 42-ма журналисти по същите обвинения - връзки с организацията на Фехтуллах Гюлен.

Турското правителство извършва масово прочистване на "враждебни елементи", от обществената сфера, заподорени във връзки с "паралелната държавна структура". За мнозина обаче това са репресии срещу неудобни за режима хора, като прочистването им дава път за увеличаване на властта на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган.

След неуспешният опит за преврат бяха уволнени десетки хиляди военни, полицаи, прокурори, съдии, университетски преподаватели, учители и хора от почти всяка една обществена сфера, като много от тях бяха арестувани. Като част от преструктурирането на обществения сектор и премахването на "неудобните" за правителството лица е и назначаването на 3000 нови съдии и държавни прокурори и 20 000 учители, чиято задача е да запълнят овакантените места на премахнатите им предшественици.