Идва краят на подвеждащите етикети

Ще ядем ли по-качествено с новия Закон за храните?

Държавата подготвя нов закон за храните, който гарантира, че ще ядем по-качествена и безопасна храна. Настоящият е създаден 2002 г., а пазарът сега е съвсем различен. Има законодателство, което поради липса на поправки в действащия закон не кореспондира с европейските регламенти, и не могат да бъдат прилагани каквито и било наказания. Това обясни в „Здравей, България" на Нова ТВ Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

 „С новия закон за храните категорично се забранява практиката върху продуктите с оригинална опаковка да се лепят етикети, които да крият срока на годност или наличието на алергени. Преетикирането обикновено е действие, което се извършва от производители и търговци, които имат особено отношение към сивата икономика", коментира Кукушева.

 „Друг акцент е, че в сегашния закон за храните не се изисква обектите на производство и търговия с храни да имат необходимата документация, свързана със Закона за устройство на териториите. Това означава, че разнообразието от всякакви видове обекти със съмнителна хигиена е практика, която нормативно не може да бъде преустановена освен през закона за храните", поясни още Мариана Кукушева.

 Очаква се новият закон да влезе в сила за бизнеса от 1 януари 2017 година.