Трима сирийци обвинени за тероризъм у нас

Трима сирийски граждани - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са обвинени за тероризъм у нас, се разбира от съобщение на прокуратурата до медиите. Специализираната прокуратура обвинява в Специализирания наказателен съд тримата, че на 07.02.2016 г., като чужденци – граждани на Република Сирия, с цел да участват в престъпление по чл.108а, ал. 1 НК – тероризъм, като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ включително против чужда държава, са влезли в България от гръцка територия, което пък от своя страна е престъпление по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата сирийски граждани на 20-, 22- и 25-годишна възраст са получили статут на бежанци във ФР Германия. На неустановена по делото дата през януари тази година сирийските граждани решили да пътуват от Германия през ърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“, като целта им според прокуратура е да участват в терористична дейност. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от екстремистките организации, открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 05.02.2016г. тримата пристигнали в Гърция от Германия, като направили опит да преминат в Турция, но на граничния пункт не били допуснати от турските гранични власти и били върнати отново в Гърция. Тъй като не могли да навлязат на територията на Турция през гръцко-турската граница, те решили да преминат на българска територия, като от там направят повторен опит да влязат в Турция.

На 07.02.2016 г. обвиняемите предприели пътуване с автобус от Александруполис до Пловдив. Автобусът, който са хванали тримата подсъдими,  изпълнявал редовни превози от Кавала до  Пловдив. Пристигнали в Пловдив, а след това предприели пътуване с автобус по вътрешна линия от Пловдив до София. Пристигнали в София на 07.02.2016 г. около 21:00 ч. На софийската автогара обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“ в София, където пренощували.

На 08.02.2016 г. обвиняемите напуснали хотела и в около 17:30 ч. се качили на влак с направление София – Одрин. С влака обвиняемите се придвижили до Свиленград, който пристигнал в 00:40 ч. на 09.02.2016 г. на гара Свиленград. Слизайки от влака, обвиняемите се отправили към гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница. По същото време обаче  служител на Гранична полиция водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил граничен наряд да задържи обвиняемите. Въпреки направения от тях опит да преминат нелегално границата, били задържани в района на 315-та гранична пирамида от граничните полицаи, се казва в съобщението на прокуратурата.

За този им опит за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са били задържани от прокурора. В рамките на 72 - часовото им задържане, разследването срещу тях за престъпление по чл. 279 ал.1 във вр. с чл. 20 НК и вр. с чл. 18 от НК е приключило и същите са осъдени на 12.02.2016 г. от Районен съд - Свиленград. И на тримата обвиняеми е наложено наказание лишаване от свобода лишаване от свобода за срок от по шест месеца, изтърпяването на което било отложено за всеки от обвиняемите за срок от три години, както и глоба в размер от по 200 лева.

На 12.02.2016г. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим за престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК и е постановила задържането им до 72 часа. С определение на СпНС от 15.02.2016 г. обвиняемите са задържани под стража, като и до момента се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в  София.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото на 02.08.2016г. от 10.30 часа и е потвърдил мерките им за неотклонение “Задържане под стража“. За престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен