Правителството отпусна 300 000 лева за Бачковския манастир

Новините

27-07-2016, 22:36

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

С постановление на Министерския съвет от днес - 27 юли, подписано от министър - председателя Бойко Борисов, се одобряват допълнителни разходи за общини в България за 2016 г. в общ размер на 29 973 000 лв.

20,295 млн. лв. от тях са по бюджетите на редица общини за реализиране на инфраструктурни проекти. Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинска пътна и улична мрежа, с ремонт на училища, детски градини и читалища и с подобряване на водоснабдителната система на територията на населените места.

В Област Пловдив отпуснатите средства са за: Бачковския манастир „Успение Богородично", с. Бачково - 300 000 лв. Областният координатор на ПП ГЕРБ - Пловдив област Розалин Петков и народният представител от ГЕРБ Силвия Хубенова са провели разговори с игумена на манастира и средствата ще бъдат използвани за реставрация и укрепване на църквата. Храмът, в който се съхранява Бачковската чудотворната икона на Света Богородица се нуждае спешно от ремонт. Стените имат нужда от укрепване, а стенописите от реставрация.Това е първия транш, който се отпуска за възстановяването на светата обител. Розалин Петков увери, че ще има и втори транш за манастира.

След многократни разговори на депутатите от ГЕРБ - Пловдив област и областния координатор Розалин Петков с различни министри от кабинета, по настояване на бившия зам.-кмет на община Лъки от ПП ГЕРБ Пламен Райчев, по бюджета на община Лъки се отпускат за възстановяване на подпорна стена на улица "Дичо Петров" - 223 000 лв.

Подпорната стена и пътят се срутиха след снеготопеното и обилните дъждове през март 2015 година. Пътят води до джамията и училището.