Станимира Петрова: Искам да спечеля златен медал в Рио

С участието си на Олимпиадата изпълнявам детската си мечта

И тримата български представители в олимпийския турнир по бокс на игрите в Рио де Жанейро са амбицирани да покажат най-доброто от себе си и да стигнат до медалите.

На олимпиадата в Бразилия България ще бъде представена от Станимира Петрова (кат. до 51 кг), Даниел Асенов (52) и Симеон Чамов (69). Те ще бъдат водени от треньорите на националния отбор Хоел Солер Арате от Куба и Палми Ранчев. Всички те, както и генералният секретар на БФБ Светослав Сапунджиев, дадоха пресконференция днес.

Нашите заминават в неделя (31 август) за Рио. Първи от тях на олимпийския ринг на 7 август ще се качи носителят на купа „Странджа“ 2015 Симеон Чамов. Световната шампионка от Корея 2014, но при 54-килограмовите – Станимира Петрова, ще изиграе първия си мач на 12 август, а еврошампионът от Самоков 2015 Даниел Асенов – на 13-и. И тримата ще направят своя олимпийски дебют в Рио.

„Изключително съм щастлива, че ще участвам на олимпиада. Това беше една от детските ми мечти. Другата е да спечеля златния олимпийски медал – сподели Станимира Петрова. – Знам, че мога да го постигна. Познавам всичките си съпернички и мисля, че мога да се справя с всяка една от тях. България не е печелила олимпийска титла в бокса от 20 години насам, така че е време! (Бел. Ред. – за последно Даниел Петров спечели злато в Атланта през 1996 г.) Благодаря на федерацията по бокс и на спортното министерство за това, че ни осигуриха толкова добри лагери и спаринги. Благодаря и на Банка Пиреос България, която подкрепи моята подготовка“, допълни боксьорката ни.

„Добре съм подготвен. Усвоихме нова техника и тактика, която се надявам да бъде печеливша“, каза и Даниел Асенов. Той получи значка „Златната България“ от Пресклуб „България“ за избирането му за спортист номер 1 на месец юни с пожелание да му донесе късмет и да стигне до медалите в Рио.

„В началото на годината не знаех въобще дали ще участвам на квалификационните турнири, а ето че сега съм на олимпиада. От януари насам извървяхме дълъг път с двата ни треньори. Сега се чувствам добре подготвен и мотивиран. Мисля, че и тримата боксьори сме готови за медалите, а защо не и за титли“, заяви и Симеон Чамов.

„Всички са подготвени много добре, така че може да очаквате най-доброто от тях. За мен ще бъде сбъдната мечта на финал в Рио да играят България и Куба“, коментира Арате.

„Организационно всичко беше перфектно. Изисквания можем да имаме единствено към себе си, но смятам, че и там няма много за добавяне. И треньори, и състезатели дадохме максимума от себе си в подготовката. Сега предстои да видим в Рио дали то ще бъде достатъчно, за да стигнем до нещо повече на олимпиадата“, допълни и помощникът му Палми Ранчев.