Публична лекция, посветена на крепостта в кв. "Хоризонт"

Добруджанци

28-07-2016, 16:34

Снимка:

dobrudzha.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

На 1 август от 18.00 часа в реновираната стара мелница в Балчик

Историческият музей в Балчик кани гости и жители на публична лекция, посветена на резултатите от археологическите проучвания на крепостта в кв. "Хоризонт" в гр. Балчик, подновени – след прекъсване от две десетилетия – през 2009 г. като плод на сътрудничеството между Историческия музей и Софийския университет „Св. Климент Охридски”, съобщава радио Варна. Лекцията ще се състои на 1 август от 18.00 часа в реновираната стара мелница в Балчик, която след ремонт е място на културно-информационния център в града.

Късноримската крепост в кв. "Хоризонт" е най-голямата крепост от VI век, строена в днешните български земи. Тя идва да подчертае огромното значение, което античният Дионисополис играе в рамките на някогашната римска провинция Малка Скития, (дн. Добруджа). Районът на Балчик е и едно от местата, където си дават среща в началото на Средновековието новодошлите прабългари и завареното местно население. Както показаха разкопките, на мястото на крепостта преди нейното построяване се разполага един от некрополите на античния град.

Както проучванията през 70-те и 80-те години на миналия век, така и новите разкопки, дават отговори на редица въпроси от интересната и вълнуваща съдба на Балчик и Добруджа в период от цяло хилядолетие – между II и XI в. сл. Хр.

Директорът на балчишкия музей съобщи, че в рамките на месец, до 21 август, на крепостта се провежда традиционната студентска практика на студентите от ІІІ курс „Археология” при СУ, водени от д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева. Освен обичайната субсидия от университета, тази година дейностите са дофинансирани и от Министерство на културата