Стартира проектът „Музей на открито „МАЛТЕПЕ“

Мисия Пловдив

29-07-2016, 10:18

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вчера се проведе официална церемония, свързана с първа копка по проект „МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „МАЛТЕПЕ” с бенефициент Община Марица, който се изпълнява в партньорство с Регионален археологически музей гр. Пловдив и Областна администрация с административен център град Пловдив.

На събитието присъстваха кметът на Община Марица – г-н Димитър Иванов, кметът на с. Маноле – г-н Александър Иванов, доц. д-р Костадин Кисьов – директор на регионалния археологически музей в гр. Пловдив, както и представители на консорциум „МАЛ ТЕПЕ 2016“.

Двамата кметове направиха първа копка, с която бе дадено началото на изпълнението на строителните дейности във връзка с изграждането на първия музей на открито на територията на общината. Г-н Димитър Иванов увери всички присъстващи, че лично ще осъществява контрол по качественото и навременно изпълнение на всички дейности по строителството и пожела успех на всички участници в проекта.

Проектът е на стойност 805 961,61 евро и е със срок на изпълнение 18 месеца – от 28.08.2015г. до 28.02.2017г. Безвъзмездното финансиране е осигурено чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014, Програма БГ08 “Културно наследство и съвременни изкуства” по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, чрез Министерство на културата, съгласно Договор №24-10М1-45 от 28.08.2015г.

Могила „Малтепе” е най – голямата надгробна могила на територията на България с размери – диаметър 90м. и височина 22м. Могилата представлява част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл.Хр. Регистрирана като недвижима културна ценност – археологически обект в Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България” под Регистрационен № 10001496.

Във връзка с изпълнение на дейностите и постигане на напредък по проекта „Музей на открито Малтепе“, на 10 юни 2016г., след проведена тръжна процедура за избор на изпълнител, кметът на община Марица г-н Димитър Иванов и представителят на „МАЛ ТЕПЕ 2016“ ДЗЗД подписаха договор за извършване на „Инженеринг на обект: „Археологически комплекс с приемна сграда, информационен център, открити и покрити площи за експозиция и учебна археология“, мест. Малтепе, в землището на с. Маноле, община Марица. Договорът за инженеринг е на стойност 1 428 164,96 лв. с ДДС, а общият срок за изпълнение е 180 календарни дни от датата на подписване на договора.

В инвестиционния проект е заложено оформление на пространството около могилата. Обособена е зона за учебна археология, реставрация и музейни практики. В североизточна посока е определена площ за депониране на пръстта, извадена от могилата.

Предвиден е паркинг за пристигащите посетители, който да обслужва до 15 леки коли и 2 автобуса.
За административното обслужване на музея са предвидени помещения, които да удовлетворяват няколко основни цели:

  • Информационен център
  • Конферентна зала
  • Помещения за служебния персонал
  • Помещение за охрана
  • Прилежащи сервизни и обслужващи помещения

Относно целите, свързани с образование и обучение в областта на историята, археологията и изкуствата, са предвидени зала за учебни практики (помещения с инсталирани технически и учебен реквизит, мултимедийни и компютърни устройства), както и складова площ.

Общата застроена площ на сградата е 790.05 кв.м.

В проекта е включена и семинарна зала за около 30 човека. На площадката на археологическия комплекс са предвидени още:

  • Зона за открито експониране на структури от могилата
  • Паркова среда – беседки, места за сядане
  • Депо за складиране на пръстта
  • Площи, обслужващи научно-изследователския екип

За строителния надзор, предвиден по проекта, на 16.05.2016г. е сключен договор с фирма „Контрол-инвест“ ЕООД. Договорът влиза в сила от деня на откриване на строителната площадка и е със срок на действие до издаване на Разрешението за ползване на обекта от Държавната приемателна комисия, но не по-късно от 28.02.2017г.