Смелчаците се броят през август

Спорт

29-07-2016, 12:09

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плувен маратон в помощ на онкоболните

Традиционният плувен маратон до остров Света Анастасия ще се проведе на 14 август

След възраждането на традиционния за Бургас плувен маратон от остров "Света Анастасия" до Моста, датата 14 август се превръща в мерило за истинските плувци в града.

Смелчаците, които искат да премерят сили в морето на дълга дистанция, трябва да се явят в същият ден /14 август/ в 07.00 часа на Морска гара за регистрация, инструктаж и транспортиране до острова. Всеки участник трябва да представи лична карта, декларация по образец и свидетелство за медицински преглед или да му се извърши такъв в денят на мероприятието.

Стартът на маратона ще бъде даден в 10.00 часа от острова, а финалът ще бъде на плочата на Моста. Времето за финиширане е фиксирано на 1 час след първенеца. Изоставащите ще бъдат прибирани в спасителните лодки и катери.

В маратона могат да участват всички жители и гости на Бургас, навършили 14 год., като за тях се изисква съгласието и подпис на единият от родителите. Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието.

Разстоянието от острова до Моста по права линия е 6400 метра. То трябва да бъде преплувано без помощни средства в свободно избран стил.

По време на провеждането на плувния маратон ще бъдат взети всички мерки за сигурност.

Плувният маратон е култов за бургазлии. Преди много години състезанието беше традиционно и популярно - целият град сочеше с възхищение победителите в него.

Наградният фонд е разпределен в две категории - Мъже и Жени, които ще бъдат раздадени от 1-во до 6-то място. Класиралите се в двете категории ще получат следните парични награди: 1 място - 800 лв., 2 място - 400 лв., 3 място - 300 лв., 4 място - 200 лв., 5 място - 150 лв., 6 място - 100 лв. и предметни награди. Всеки участник, преплувал разстоянието в отвореното време за финал ще получи грамота.

При лоши атмосферни условия Община Бургас си запазва правото да отменени старта на маратона с оглед безопасността на състезателите по време на проявата.

Плувният маратон се организира от Община Бургас и Плувен клуб "Бриз".