Лъжат ни с фалшиви промоции по морето

Туристите да бъдат внимателни

Масово ни лъжат с фалшиви промоции по морето. Търговците често не спазват законовия срок, при който една стока може да бъде пусната на промоция. Според закона намалението се прави, след като стоката поне един месец е продавана на редовната цена. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред Канал 3.
Маргаритов предупреди туристите да бъдат внимателни и да не допускат да бъдат подведени по анонси за бомбастични нереални намаления в магазините по курортите или на цени в евро в менютата на заведенията.
От началото на годината пък комисията е забранила над 140 нелоялни търговски практики в страната. „Туристите често пъти основателно се оплакват, че дадени услуги не са им предоставени, или че хотелите не осигуряват достъп за хора с увреждания“, допълни председателят. Той обясни, че за втора поредна година поради постоянно осъществявания контрол институцията отчитала спад на нарушенията.
„Търговците трябва да имат съзнанието, че непрекъснато са под мониторинг, което да не им позволява да разгръщат много широко фантазията си за различен тип нелоялни практики“, каза Маргаритов.
Той допълни, че с два от три мобилни оператора комисията е подписала съдебни спогодби, по силата на които потребителите вече не дължат всички такси до края на срочния договор като неустойка при прекратяването му, като максимумът е три.