Завинаги в историята: Плевенчаните на Олимпийски игри през годините (Видео)

Невяна Владинова и Тихомир Иванов с шанс да запишат имената си със златни букви в историята

XXXI-те летни олимпийски игри ще се проведат от 5 до 21 август. 51 спортисти в 14 вида спорт ще представят България в Рио де Жанейро, а както нееднократно вече информирахме сред тях има и двама плевенчани. Това са лекоатлетът Тихомир Иванов (висок скок) и Невяна Владинова, която ще представя България в индивидуалната надпревара в художествената гимнастика. Пред тях се задава невероятният шанс да запишат имената си в историята със златни букви. И да застанат там, където вече са много велики българи, успяли да прославят името на родината.

Невяна Владинова и Тихомир Иванов

В навечерието на Игрите в Рио Plevenutre.bg реши да разкаже на своите читатели за някои от най-успешните изяви на плевенски спортисти на форума под петте преплетени кръга в цялата му история. Нека си припомним с гордост тези славни мигове.

Никола Пърчанов (1934 г. - 2014г) е роден в Плевен. Бивш български футболист, вратар. Включен е в разширения състав на България за участието ни в XVII летни олимпийски игри в Рим през 1960 г. Играл е за Септември (Плевен) (1944-1949) и Спартак (Плевен) (1949-1964). Има 201 мача в "А" група и 38 мача за градското, областното и републиканското първенство. С отбора на Спартак (Пл) е бронзов медалист през 1958 и финалист за Купата на Съветската армия през 1957 г. Има 2 мача за "А" националния отбор (1959-1960). "Заслужил майстор на спорта" от 1963 г. Никола Пърчанов е включен в състава на България i за Световното първенство в Чили през 1962 г. като вратар. Това е дебютът на България на световни финали.

Носител на званието „Заслужил майстор на спорта“ от 1963 г. През първенството 1959-1960 срещу него са бити седем дузпи. Стражът отразява всичките удари – постижение с което не могат да се похвалят много български вратари. През 1972 г. е избран за „Най-добър играч на Спартак“ за двадесетилетието. През 2004 година е обявен за "Почетен гражданин" на град Плевен.

Стефан Ангелов Георгиев е роден на 7 януари 1947 г. в Бяла вода, обл. Плевен. Български борец, носител на два бронзови медала от олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. и в Монреал през 1976 г. През 2012 г. е помощник-треньор на българския национален отбор по класическа борба. Печелил е два бронзови медали от световни първенства през 1971 г. и 1975 г. и един сребърен от европейското първенство през 1972 г. Носител е на златния пояс „Никола Петров“ през 1976 г.

Младен Кучев е роден на 29 януари 1947 г. в с. Згалево, Плевенско. Започва да тренира борба в ДФС "Спартак" (Плевен). От 1964 г. тренира вдигане на тежести при треньора Иван Дилов. От 1966 г. е в националния отбор за юноши.
Спортния му път е свързан с Иван Абаджиев. Първите му сериозни успехи са златния медал на европейското първенство през 1969, 1970 и 1972 г. Носител е на пет сребърни и два бронзови медала от европейски и световни първенства. На Летните олимпийски игри в Мюнхен 1972 печели сребърен медал.
Подобрява световния рекорд в движението повдигане девет пъти. Постижението му от 157,5 кг за категория до 67,5 кг. е ненадминато и днес. Прекратява поради контузия спортната си кариера през 1976 г.

Полина Цекова e родена на 30 април 1968 г. 196-сантиметровата плевенчанка участва на Игрите в Сеул`88 - това са последните олимпийски игри, на които България успява да класира женски национален отбор по баскетбол. Тимът завършва пети в крайното подреждане.

"Това бяха последните олимпийски игри, на които България успя да класира женски национален отбор по баскетбол. Не само, че се класирахме, но и станахме пети в крайното подреждане, което според мнозина бе провал, а според мен, а и според историята след толкова години - това бе героизъм! Стоях на олимпийския стадион по време на церемонията по откриването и в мига, в който огънят бе запален осъзнах, че сълзите ми текат като река и аз не мога да направя нищо, за да ги спра. Огледах се наоколо и видях, че всички плачеха. Нямаше нужда да си задаваме въпроси. Нямахме нужда от отговори и много приказки. Отговорите ни се четяха по очите и погледите. Тогава разбрах защо се казва, че едни олимпийски игри са връх в кариерата на всеки спортист", разказва години по-късно Полина пред "БГБаскет". Тя е единствената българка, ставала шампионка в женската НБА

Диана Дудева е родена на 7 юли 1968 г. в Плевен. Започва да тренира спортна гиманстика на 9 годишна възраст в ДФС "Спартак" при треньора Маргарита Томова (1977). Завършва Национална спортна академия „Васил Левски“.
Една от най-успелите български гимнастички. На Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. печели бронзов медал на земя, който е първият в историята на българската женска спортна гимнастика. Има още два медала от европейски първенства сребърен и бронзов.
Оттегля се от гимнастиката след Летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Патентовала в гимнастически елемент на свое име.

Тереза Маринова е родена в Плевен на 5 септември 1977г. Олимпийска шампионка на летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г. с 15,20 м. и национален рекорд на България (пето постижение в тогавашната ранглиста за всички времена).
В кариерата си тя печели безброй други отличия - световна шампионка в зала в Лисабон 2001, европейска шампионка в зала от Виена 2000, балканска, европейска и световна шампионка за девойки. Световна рекордьорка за девойки с 14.62 метра. Успехите й са неизброими. Липсва й единствено световния рекорд за жени. Слага край на кариерата си през 2008-а г.

"Най-незабравима за мен си остава Олимпиадата в Сидни, защото в крайна сметка олимпийската титла е най-голямото нещо, което един спортист може да спечели. Олимпиадата не може да се сравни с нищо", категорична е голямата Тереза.

Тази година почетната гражданка на Плевен отново ще е важна част от игрите. Както информирахме, тя ще е водеща на предаването "Олимпиадата днес" по БНТ.

Гълъбин Боевски е роден на 19 декември 1974 г. в Кнежа. Възпитаник е на спортното училище в Плевен. Трикратен европейски шампион (1999, 2002 и 2003), световен шампион (1999, 2001) и олимпийски шампион от игрите в Сидни през 2000 г. в категория 69 кг. Спортист номер 1 на страната за 1999г.
Малцина знаят, но Гълъбин пристига в града на Панорамата с амбицията да стане футболист. Не го одобряват, но първият му треньор по вдигане на тежести Стефчо Малкодански вижда в него данни за развитие. В крайна сметка се оказал и прав - Боевски от ранна детска възраст демонстрирал качествата на шампион.

На игрите в Сидни Боевски е един от малкото наши щангисти, които се измъкнаха от големия скандал с ороцетам. Трима национали дават положителна проба с това вещество и връщат медалите. Боевски обаче печели напълно редовно титлата в кат. 69 кг. Поставя нов световен рекорд в изтласкването със 196,5 кг и изравнен световен рекорд в двобоя с 357,5 кг.

Детелин Далаклиев участва на олимпийските игри в Атина през 2004 г. и 2012 Лондон. Записва общо три победи. Въпреки че не стига до медал, участието му на Острова като капитан на националния отбор е повече от впечатляващо - завършва пети след две страхотни победи, преди да загуби на четвъртфинала от представителя на домакините Люк Кембъл (не и без помощта на съдиите, разбира се). Световният шампион от Милано 2009 е всъщност и последният български боксьор, постигнал подобен успех на Мондиал. Почетен гражданин на Плевен и Спортист на годината на България за 2009-та.

На лондонската олимпиада участва и плевенчанката Адриана Бънова. Тя дебютира в тройния скок на Олимпийски игри и отпада в квалификацията за финала.

Очаквайте продължение!