Пътят на рибата – от морето до тигана

За намаления улов потвърждават и от ИА по рибарство и аквакултури

Знаете ли, че едва 30% от рибата, която ядем край морето е черноморска? Как се стигна дотам? Каква риба ядем в курортите ни? Защо българският улов не стига до чиниите ни и вярно ли е, че вносната риба е винаги прясна?
Стоян Стоянов помни тези времена. Сега замята чепарето за предлагания в почти всеки морски ресторант сафрид.
„Няма ги, защото е мръсна водата и по-малко влиза тук, в залива”, обяснява Стоян. „Когато дълбаха пристанището в Бургас, трябваше да изхвърлят тинята. А вместо да я изхвърлят навътре, те я изхвърлиха при Черноморец, което значи, че тинята се върна тук и попчето и сафрида и всякаква риба, като е мръсна водата, тя не идва”, съобщава Нова ТВ.
Че уловът намалява, потвърждават и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Освен замърсяването, цитират и други причини:
„Има също хипотеза, че чужди видове навлиза в Черно море, една от медузите също е причина за намаляването на рибата”, обяснява Тодор Ангелов, гл. директор „Рибарство и контрол“ в ИАРА.
Според Агенцията по рибарство и аквакултури цацата в Черно море още стига за целия български народ. На рибния пазар в Бургас черноморска риба, с изключение на попчета тук-там, няма.
„Цацата е балтийска, сафридът е гръцки, скумрията е норвежка”, обяснява Стоян.