Август идва с жеги

Животът

01-08-2016, 00:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Обявен е жълт код за цялата страна

Жълт код за високи температури е обявен в цялата страна на 1 август. В следобедните часове навсякъде в България ще е горещо, с максимални температури 34° - 39°. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).
През нощта времето ще бъде ясно и тихо. В понеделник ще бъде предимно слънчево, около и след пладне - горещо. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 34 и 39 градуса, по Черноморието - малко по-ниски. Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Остава повишен рискът за възникване и разпространение на пожари.
Атмосферното налягане е близко до средното за месеца - няма да се променя съществено.
Над планините ще бъде предимно слънчево и още малко по-топло. Само по най-високите върхове ще духа слаб северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 28 градуса, на 2000 метра - около 20 градуса. Главно над планинските и западните райони ще се развива купеста облачност и на отделни места там, вечерта и през нощта срещу вторник, ще превали и прегърми.
Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа характерен бриз. Максималните температури ще са 30-32 градуса. Температурата на морската вода е 26-28 градуса. Вълнението на морето 1-2 бала.
Във вторник температурите ще продължат да се покачват.