Захариева: 4 искания от Турция за екстрадация са постъпили до сега

По всички тях има решения на компетентния съд, като нито едно искане не е свързано с терористична дейност

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева съобщи пред журналисти, че от началото на годината от Турция са постъпили около 4 искания за екстрадиция и по всички се е произнесъл компетентният съд.Захариева уточни, че по едно от предишните исканията има съвпадение само с малкото име Абдула, като в края на март Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията му. Министърът направи този коментар в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Гърция в резиденция "Бояна".


От 28 юни досега няма постъпило ново искане на Турция за екстрадиция, на който и да е неин гражданин, допълни министърът.


По-рано турски медии съобщиха, че Мевлют Чавушоглу е заявил, че Турция ще изпрати делегация в България, за да изиска екстрадиция на лице, заподозряно във връзки с терористичната организация Фето на Фетхуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за преврат. Според властите турски гражданин на име Абдула, тясно свързан със структурите на Гюлен, е избягал в България и се намира тук.