За нищо на света не яжте тези храни в жегата!

Вместо да дадете 3 лева за дюнер си вземете пресни плодове и зеленчуци, съветва диетолог

През жегите трябва да избягваме бързите храни. Продуктите, които се влагат в дюнери, пици и хамбургери, най-вече месото и сосовете, могат да изиграят лоша шега, ако не са пресни. Друг е въпросът, че количеството им в предлаганите заготовки е оскъдно, категорична е Славяна Николова, цитирана от marica.bg.Тя препоръчва вместо 3 лв. за дюнер парите да се дадат за кило пресни плодове и зеленчуци. За дюнера като правило се използва най-евтиното свинско или пилешко месо - приготвянето му на грил, както и голямото количество сол и подправки, замаскирват всички негови недостатъци, най-вече, ако е старо. Ако месото обаче не е изпечено добре, винаги съществува опасност от натравяне. Сосовете, кетчупът и майонезата обикновено са чиста химия и съдържат малко натурални продукти.
Според диетолога, ако изядем 180 г пица, вече сме изчерпали почти наполовина дневния си лимит за сол и вредни наситени мазнини, с 1/3 лимита си за холестерол и мазнини и с 1/4 количеството на калориите, които се полагат на организма. Правилно приготвената пица, направена от качествен кашкавал и зеленчуци, може да бъде полезна и вкусна.
Но при хранителната конфекция по-често се използват евтини компоненти и много хранителни добавки. Тестото на пицата обикновено се прави от брашно, захар, соево масло и консерванта калиев сорбат. Кашкавалът съдържа предимно модифицирано нишесте и консерванти. Плънката също има много хранителни добавки, които са чист химичен продукт - натриев нитрит и др., както и изкуствени ароматизатори.
Установено е, че един голям хамбургер съдържа 46% сол, 45% наситени мазнини, 25% калории и холестерол, 37% мазнини, 15% въглехидрати, почти 2 бучки захар и 1,5 г трансмазнини. В месото няма хранителни добавки и други безполезни вещества, но в хлебчето и в соса те са много: високофруктозен сироп, сулфат, калциев карбонат и силикат, соево брашно, емулгатори, калциев пропионат и други консерванти като натриев и калиев бензоат.
Славяна Николова цитира ново изследване в Щатите, което за пореден път доказва не само връзката между употребата на fast food и наднорменото тегло, но и увеличаването на риска от диабет. Според резултатите, публикувани в New England Journal of Medicine, посещаването няколко пъти седмично на заведенията за бързо хранене е достатъчно да се разболеем от диабет в рамките на няколко години.
Всички участници в изследването били наблюдавани в продължение на 10 години, за да се установи влиянието на този тип храна върху тяхното здраве. Данните показват, че бързата храна не само води до покачване на теглото, като индексът на телесна маса се е увеличавал средно с половин единица всяка година, но и сериозни, и в някои случаи необратими промени в сърдечносъдовата и ендокринната система, допълни г-жа Николова.