Посланик: Българите в Турция имаха нужда от постоянна информация (видео)

Външният министър настоя да не правя изказвания, обясни Нейнски

„По време на опита за преврат нещата в Турция се случваха в минути, в секунди.  Хората имаха нужда от постоянна информация онлайн. Този случай трябва да постави големият въпрос за това, че държавата трябва да бъде адекватна и да бъде в постоянен контакт през посолствата си с хората, които пътуват и живеят в съответните държави”, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.
Нейнски обясни и защо самата тя не говори в часовете след опита за преврат в южната ни съседка. „Има административна заповед, която изключва посланикът и дипломатите да говорят без съгласието на Министерството на външните работи. Аз говорих и с външния министър и той настоя да не правя никакви изказвания”, заяви тя.
„Политически оценки в една такава сложна ситуация като тази в Турция винаги носят риск. Те са и приоритет на тези, които правят политиката – премиера, президента, външния министър. Съвсем друго нещо обаче е да се дава информация за това, което се случва в  Турция. В съвременния свят на  социалните мрежи и на постоянното онлайн присъствие хората очакват държавата да бъде адекватна и да отговаря на новите предизвикателства по нов и съвременен начин”, каза още Нейнски.

„Съгласно сегашната процедура посланиците трябва да изпращат информация в МВнР и от там периодично качват информация на интернет страницата на МВнР. На практика в момента посолствата не могат да имат индивидуални страници”, обясни тя. 

„Най-важното нещо за България и за света е Турция да остане стабилна”, подчерта тя.  „Опитът за преврат постави под огромен риск стабилността на Турция. Затова и политически сили, включително  такива, които категорично не подкрепят Ердоган, застанаха зад официалните власти. Те избраха легитимната власт пред опита за преврат. 

 Новата история показва, че няма военен преврат, който да е донесъл нещо добро за хората в една страна.  Политически партии в Турция показаха, че те приемат, че смяната на властта трябва да се извърши чрез избори и застанаха зад политическия си опонент. Един от тях ми каза: „Иначе ще се върнем в племенните времена”, добави тя.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"