Прокуратурата обвини две лица за извършени телефонни измами на възрастни жени

Крими

02-08-2016, 14:42

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Димитър Серафимов, на 47 г., и Серафим Серафимов, на 52 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали заблуждение у някого и с това са му причинили имотна вреда – престъпление по чл. 210 ал. 1 т. 2 във връзка с чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 29 от Наказателния кодекс, като за Серафим Серафимов деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

До момента е установено, че двамата са участвали в схема за телефонна измама на 68-годишна жена от гр. Пловдив, като й причинили имотна вреда в размер на 2 000 лева. На 23 юли 2016 г. пострадалата получила телефонно обаждане от непозната жена. Тя се представила за нейната племенница, която живеела и работила в Германия.  Обяснила, че изпраща в България колет със спестяванията си от 32 000 евро по куриер на име Иван Иванов. „Племенницата“ помолила пострадалата да плати митническите такси за освобождаването на пратката. Жената обяснила, че има 2 000 лева и се съгласила да свърши услуга на роднината си.  По-късно по телефона на пострадалата се обадил мъж, който се представил за Иван Иванов и поискал 3 200 евро за освобождаване на пратката. Жената отговорила, че не разполага с тази сума и предала 2 000 лева, като записала и съобщила по телефона номерата на банкнотите.

В хода на разследването е установено, че двамата обвиняеми са участвали и в телефонна измама спрямо 89-годишна жена от гр. Пловдив. На 12 юли 2016 г. на стационарния телефон на пострадалата се обадил мъж, който се представил за неин внук и съобщил, че се намира в Гърция. Той обяснил, че същата вечер негов приятел ще пътува за Германия и трябва да му остави папка с документи в България, за което трябва да се заплатят 4 800 лева. Жената обяснила, че има само 1000 лева, които пазела за погребение и може да му ги даде, което е станало. И в този случай пострадалата продиктувала серийните номера на банкнотите.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив са извършени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, одобрени от съда, назначени са експертизи, иззети са веществени доказателства.

На 1 август 2016 г. по искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът е определил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.   

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен