БСП излезе с 6 предложения за кандидат-президент

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде яснота относно фигурите, получили най-много номинации за кандидат-президент от членовете на БСП във вътрешнопартийното допитване по казуса, предава "Фокус".

"Отиваме на преговори с партньори за бъдеща лява коалиция с онези имена, които са получили най-много номинации от партийната листа, т.е.са членове на БСП и онези, които са получили най-много номинации от непартийната листа." Това е заявила лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Социалистите отиват на преговори с шест имена, едно от които трябва да бъде избрано за официален кандидат. Това са евродепутатът Илияна Йотова, зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, депутатът от левицата Румен Гечев, бившият председател на "столетницата" Михаил Миков, омбудсманът Мая Манолова и подалият вчера оставка ген. Румен Радев.

Нинова за пореден път е заявила, че няма намерение да се кандидатира за президентския пост, въпреки че това е било желанието на съпартийците ѝ. „От партийните аз имам най-много номинации в партията - 210. Потвърждавам отново позицията си няма да се кандидатирам за президент на републиката“, заявява Нинова. Тя посочива още, че извън партията хората също са потвърдили да участват. Разговорите в ляво започват, а днес в 16.00 ще има коалиционен съвет с „БСП лява България“, уточнява Нинова.

Подалият вчера оставка ген. Румен Радев е предложен лично нея, стана ясно от думите на Нинова. Лидерът на БСП е предложила ген.  Радев в район „Оборище" в организацията, в която членува. „Аз нося отговорността“, заявява Нинова.