Турският външен министър в Twitter полемика с австрийския си колега

Причината на задочния спор между двамата беше казусът с мигрантската сделка и визите на турските граждани за ЕС

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу влезе в онлайн полемика в Twitter с австрийския си колега - външният министър на централноевропейската държава Себастиан Курц. Повод за задочния спор между двамата външни министри стана заявление на Чавушоглу, в което той заплаши, че Турция може да откаже да изпълнява задълженията си по миграционната спогодба с ЕС, ако съюзът от своя страна не излезе с конкретни срокове, в които да предостави съзможност за безвизово пътуване на гражданите на Турция.

В отговор на Чавушоглу Курц заяви, че "Не приемам ултиматума на Чавушоглу и му отговарям. ЕС не може да бъде зависим и е длъжен да защитава собствените си граници", написа Курц в отговор на думите на турския си колега.

В отговор турският първи дипломат написа в страницата си: "Това не е ултиматум, Себастиан, това е моето мнение. Свобода на словото, приятелю".

Първоначалното си изказване, изтълкувано като ултиматум не само от австрийския външен министър, но и от много други личности от политическия спектър на ЕС, Чавушоглу направи в интервю за немския вестник  Frankfurter Allgemeine Zeitun.

Турция разчиташе на въвеждане на безвизов режим за ЕС от 1-ви юли, като условие, залегнало в сделката за ограничаване на бежанския поток в Европа, където Турция играе съществена роля. Но въпреки това според ЕС Турция трябва да изпълни още 72 изисквания, за да може споразумението да влезе в сила. Последните събития - масовата чистка, устроена от турското правителство след неуспешния опит за преврат, още повече утежняват двустранните взаимоотношения между ЕС и южната ни съседка, като Брюксел нееднократно алармира за нарушаване на човешките права в Турция.