Време за сметки: Марица може да стане шампион още днес!

Спорт

02-08-2016, 17:25

Снимка:

volleymaritza.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Марица (Пловдив) е водач във временното класиране в Националната отборна лига по плажен волейбол за жени, но Жълто-сините вече приключиха своето участие и крайното им класиране е извън техните ръце. Всичко зависи от последната премера за сезона – между Перун (Варна) и Божур волей (Божурище), която ще се проведе днес и утре на плажа Рапонги в Морската столица на България. Възможно е историческата първа отборна шампионска титла на страната в пясъчния спорт да се озове на визитката на пловдивския клуб още тази вечер, но също така е възможно момичетата на Владимир Котев да се задоволят със сребърните медали.

Затова нека видим какви са различните възможни варианти преди 18:00 б.в. в днешния горещ вторник, когато е началото на първия мач между Перун и Божур.

Марица приключи участието си в пилотния сезон на НОЛ със 17 пункта (спечелени мача), 4 спечелени премери и 38:17 гейма. Перун е с 14 пункта, 3 спечелени премери и 30:13 гейма, а Божур волей - с 11 пункта, 2 спечелени премери и 28:18 гейма. Според регламента, пунктовете са първият критерий за класиране. При равенство се гледа броят на спечелените премери, а при ново равенство – геймовото съотношение.

За да триумфира Марица с шампионския трофей, пловдивчанки трябва да разчитат на Божур волей да спечели поне един от четирите си мача във Варна плюс още поне два гейма в останалите три. Така на практика това може да се случи още днес, ако Мария Аладжова и компания спечелят и двата си мача от първия състезателен ден на премерата.

От тези сметки се изключва малко вероятният вариант да се стигне до служебна загуба за Перун в една от четирите срещи, в който случай от актива на варненки ще бъде изваден един пункт и това би осигурило златото за маричанки.

Има ли обаче за какво да се бори третият в класирането Божур волей? Тимът от Божурище има своите шансове да стане вицешампион на България, като за целта трябва да спечели премерата с 4:0 победи. Теоретически съществува и вероятността Божурите да се доберат до среброто и само с три победи, но в този случай една от тях трябва да е служебна.