ВМРО се обяви за затваряне на границата с Турция

България трябва да затвори границата с Турция окончателно и да не допусне нито един мигрант повече на своя територия, смята ВМРО, съобщава пресцентъра на партията. Искането на формацията е във връзка със заплахата на Турция, заявена от турския външен министър Чавушоглу - ако визите за турски граждани не паднат, тя ще пусне 3 милиона мигранти към Европа.

От ВМРО са категорични, че това е сериозна заплаха за страната ни и трябва да подходим адекватно на ситуацията – чрез незабавно довършване на защитното съоръжение и чрез засилване на живата сила по границата.

"Външният министър трябва да извика за обяснения турския посланик в София Сюлейман Гьокче и да му връчи протестна нота, тъй като изказванията са недопустими и представляват заплаха за сигурността на България. Българското правителство трябва да покаже, че е подготвено да реагира при тръгване на големи маси мигранти от Турция към България, като позволи на „Гранична полиция“ и Българската армия да използват сила, за да не допуска навлизане на неконтролирани маси от нелегални имигранти и разрушаване на граничните съоръжения", смята лидерът на партията Красимир Каракачанов, който преди дни обяви кандидатурата си за президент.

Каракачанов настоява също така правителството да поиска от ЕС и НАТО кадрова и техническа помощ за възпиране на нова мигрантска вълна.

Лидерът на ВМРО посочва, че изнудването от страна на Ердоган трябва да срещне ясен отпор от страна на ЕС. Според него е недопустимо външна на съюза държава, доказала своята антидемократична политика, да поставя ултиматуми. "Турция не е член на Европейския съюз. Тя има да изпълнява условия по споразуменията за присъединяване и трябва да знае мястото си", смята Каракачанов.

След като започна да тероризира собственото си население, авторитарното ръководство в Турция преминава към Европа. ЕС не бива да се поддава на подобен шантаж. ВМРО предупреждаваше за това още преди месеци, когато беше сключена срамната сделка на ЕС и Ердоган – Турция ще получи 3 млрд. евро за приемане и задържане на мигрантите на своя територия.

Ердоган отдавна показа, че мери хората на килограм – мащабът на арестите и уволненията стана драстичен. В същото време на мигрантите той явно също гледа като на човешка маса, с която може да изнудва – своеобразно биологично оръжие, посочват от ВМРО.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен