Разкриха тайни скрити в картина на Ван Гог

Творбата „Звездна нощ“ е една от най-известните му картини

Каква тайна крие „Звездна нощ“ на Ван Гог? Ван Гог е знаменит художник, който обича загадките. И подобно на ренесансовите художници също поставя загадки в платната си. „Звездна нощ“ е рисувана по време на престоя на художника в душевната болница в Сен Реми във Франция, след като по време на една от своите психични атаки си отрязал ухото, пише Блиц.

Изображението датира от юни 1889 г., месец след като Ван Гог постъпил в клиниката и 13 месеца преди неговото самоубийство. Въпреки това, учените едва наскоро открили още нещо в картината „Звездна нощ“.

След като анализирали телескопичните снимки на платното, на които се вижда естествено движение на яркостта в и около звездите, забелязали, че то силно напомня на начина, по който светлината се върти около небесните тела на картината на Ван Гог. И показват турбуленция при планетите.
След подробен анализ беше установено, че художникът с невероятна точност е използвал рисунките на платната си, за да представи движенията и турбуленцията на планетите, като едни от най-неясните и сложните появи в динамиката на флуидите, поради което физици и астрономи и днес издирват отговори.
Този невероятен феномен е наблюдаван на още няколко картини на Ван Гог, а това, което е по-интригуващо е фактът, че художникът успява точно да представи тези феномени, само когато преминава през своите психични атаки. Става дума за възможности, които нормалния човешки мозък просто няма.
По този повод физикът Вернер Хайзенберг е казал: „Когато срещна Бог, ще му задам два въпроса: Защо е създал относителността и защо съществува турбуленцията? Надявам се, че ще има отговор поне на първия въпрос.“
Какви други загадки ще открият зад картините на Ван Гог учените, предстои да се разбере. Със сигурност обаче гениалният художник е създал творения, които ще оставят мнозина пред много нови въпроси. Точно както Леонардо да Винчи и Рембранд.