Трудовата и възрастовата най-популярни сред формите на дискриминация

Животът

03-08-2016, 13:54

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

465 жалби и сигнали са постъпили в КЗД през 2015 г.

Трудовата и възрастовата дискриминация са най-популярни сред всички форми на неравнопоставеност. Това заяви пред Общинското радио регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация Диана Николаева. „При трудовата дискриминация се преплитат различни защитени признаци като възраст, пол, увреждане, образование, лично положение, синдикална, политическа и етническа принадлежност. Все по-разпространена, за съжаление, в целия демократичен свят става разликата в заплащането на труда при мъжете и жените”, каза Николаева. По нейни думи актуални са и различията в правата по възраст. „Хората над 45 години стават най-чест обект на дискриминация, както на работното място, така и в много сфери на обществения живот, а лицата от малцинствените групи и с увреждания са най-фрапантните класически случаи на различно третиране”, коментира регионалният представител на КЗД. 
465 жалби и сигнали са постъпили в комисията през 2015 г. Образуваните преписки по тях са 311, а постановените решения – 286. 
Регионалното представителство на Комисията за защита от дискриминация организира приемна за жителите на община Горна Оряховица на 5 август. Срещата с гражданите е от 9,30 часа в сградата на кметството, съобщи Диана Николаева.