Терористите от "Боко Харам" имат нов лидер

Само за изминалата година, жертвите на терористите от Боко Харам са 10 000 души, като много от тях са жени и деца

Джихадистката организация "Ислямска държава" обяви, че "Боко Харам" има нов лидер. Това е Абу Мусаб ал-Барнави, който досега беше говорител на ислямистката организация, базирана в Нигерия.

В интервю за последния брой на седмичника на "Ислямска държава" "Ал Наба" ал-Барнави посочва, че групировката остава сила, с която трябва да се съобразяват. Освен това организацията, която си партнира с "Ислямска държава", привлича нови попълнения, уточнява новият лидер.

Досега ръководител на "Боко Харам" беше Абубакар Шекау. От списанието, издавано на арабски, не става известно какво се е случило с него. За последен път видео на "Ислямска държава" от април посочваше, че Шекау е добре и все още заема лидерската позиция.

"Боко Харам" иска да свали правителството на Нигерия, но загуби голяма част от териториите, които контролираше преди 18 месеца, припомня Би Би Си. Около 20 хиляди души, предимно от североизточната част на страната, са загинали от началото на бойните действия на групировката преди седем години досега.

Припомняме Ви, че Боко Харам е радикална нигерийска ислямистска секта. Тя става известна през 2002 г., когато неин ръководител става Мохамед Юсуф. Главна цел на организацията е въвеждането на шeриата на цялата територия на Нигерия и изкореняване на западния начин на живот.

Дейността на организацията е концентрирана основно в северните нигерийски щати Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуна. На езика хауса, използван в Северна Нигерия, името означава „Западното образование е греховно“. Последователите на организацията носят дълги бради и червени или черни чалми и се молят в отделни джамии в градове Майдугури, Кано и Сокото.

Само за изминалата година, жертвите на терористите от Боко Харам са 10 000 души, като много от тях са жени и деца.