За да се карате по-малко, говорете след вечеря

Животът

03-08-2016, 18:29

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Караница всеки ден - ключ към щастлив брак

Сексът е по-хубав след караница

Не обсъждайте чувствителните въпроси на гладен стомах

Трябва да обсъдите нещо с партньора си и знаете, че разговорът няма да мине гладко. Отлагате. И си отдъхвате, когато, въпреки противоречията, успеете да обсъдите нещата спокойно. Но има други пъти, когато се разразява буря за най-малката дреболия. Ето част от причините за този понякога необясним гняв към най-близките хора.

Самоконтролът ни е ограничен. В едно изследване участвали 107 женени двойки. Партньорите получили по една вуду кукла, в която трябвало да забиват карфици, в зависимост от това колко са ядосани на половинката си. В същото време учените измервали нивото на кръвната им захар всяка сутрин и вечер в продължение на 21 дни.

„Агресията започва там, където свършва самоконтролът“, казва Брад Бушман, психолог от Университета на Охайо пред CNN. Повече от 25 години Бушман прекарва в изучаване агресията и причините, които я задействат.

Участниците, чиито запаси от самоконтрол били най-изтънели, забивали най-ожесточено десетки игли в куклите.

Отдавна е известно, че самоконтролът е ограничен ресурс. Представете си, че разполагаме с резервоар, от който черпим непрекъснато през деня, за да не потрошим колата на лошия шофьор, да не се развикаме на шефа си за поредната безсмислена задача и да не изядем цялата кутия бонбони на масата.

Всеки човек понякога се ядосва на близките си, но когато запасите ни от самоконтрол са достатъчни, се въздържаме да изразим гнева си.

Как да възстановим изчерпаните запаси? Храната се оказва най-доброто успокоително за изтънелите нерви. При нормални равнища на кръвната захар, участниците проявявали най-малко раздразнителност и агресия. Най-силна агресия се наблюдавала при ниски нива на глюкозата в кръвта вечер.

Учените установили, че агресията намалява при участниците, които приемали напитка, подсладена със захар, за разлика от онези, на които давали напитка с изкуствен подсладител.

Според Бушман, ако в затворите и други подобни институции хората получават повече храна, това може да намали случаите на агресия.

Друго изследване, проведено от него показва, че хората, които имат проблеми с преработването на захарта - например страдащите от диабет - често стават по-агресивни и раздразнителни.

Затова и основният съвет към двойките е да не обсъждат чувствителните въпроси на гладен стомах. Ако мислите, че разговорът може да стане напрегнат, оставете го за след вечеря.

Източник: obekti.bg