Общината предаде на прокуратурата посегателствата върху дървета край Бедечка

Проверката беше разпоредена от кмета на Стара Загора Живко Тодоров

Община Стара Загора предаде на прокуратурата материалите по извършената проверка относно умишлено унищожаване и повреждане на картотекирани дървета с номера 67, 1130 и 83 на територията на кв. Бедечка. Проверката беше разпоредена от кмета на Стара Загора Живко Тодоров във връзка с публикации и снимки в социалните мрежи на поразените дървета.

На 28.07.2016 г. в общинска администрация Стара Загора постъпи „отворено писмо“ от гражданска група „Запазете Бедечка“. В тази връзка на следващия ден длъжностни лица от Дирекция „Строителство и инвестиции“ и звено „Контрол екология и чистота“ извършиха проверка на място, която установи, че дърво от вида Копривка, картотекирано под № 67, е с частично обелена кора, а в основата му има отпадъци и керемиди. Дървото е в лошо състояние, поради което специалистите са препоръчали премахването му. Още четири дървета, с номера № 65, 66, 64, 59 в съседство, също са с обелена кора и следи от палеж.

Относно твърденията за отсечено дърво под № 83, проверката е установила, че не отговарят на действителността. Дърво от вида Шестил, картотекирано под № 1130, е полуизсъхнало, а в основата му и на височина около 1,50 м има пробити отвори, констатира още комисията.

В сигнала се твърди за отсичане на дърво под № 183, но извършената проверка в посочения район, не е установила наличие на дърво с такъв номер.

За действията по проверката е изготвен снимков материал и е съставен констативен протокол. Представеният доклад сочи, че дървесните видове, обект на проверката, са повредени от неизвестен извършител. Установените от проверката факти и обстоятелства, както и доказателствения материал са изпратени до прокуратурата за предприемане на предвидените в закона действия.