Синът на 3-кратен Световен шампион донесе от Канада нови маратонки за Йордан Петров

Погледът му сега е насочен изцяло към Токио

Синът на 3-кратния Световен шампион по вдигане на тежести Александър Върбанов - Николай донесе от Канада чисто нови маратонки за добричкия лекоатлет Йордан Петров, съобщава ИА Добруджа.
Семейство Върбанови e от Шумен, но живее в Канада от 9 години. Редовно гледат българска телевизия и попаднали на репортажа за тежкото положение, в което живее и тренира Данчо.
Николай, който също е атлет - няколкократен юношески шампион на Канада по вдигане на тежести, се впечатлил от хъса и волята на Данчо. "Като спортист и аз се развълнувах. Исках лично да дойда в Добрич и да се запозная с него", обясни в интервю за Медийна група "Добруджа" Николай. Най-много му харесало желанието на Данчо Петров да учи и да се образова редом със спорта. "Аз също наблягам много на уроците и се старая да ги изравнявам с тренировките", призна Николай Върбанов.
Той се е захванал със спорта, в който неговия баща е постигнал толкова много успехи - 3-кратен Световен, 3-кратен Европейски шампион и бронзов медалист от Олимпийските игри в Сеул през 1988 година. "Мечтата ми е да надмина неговите успехи, макар че имам още хляб да ям", казва с усмивка Николай.
Той вече е 3-кратен шампион на Канада при юношите, а в провинция Онтарио има поставени няколко рекорда. Погледът му е насочен изцяло към Токио, където догодина ще се проведе Световното първенство за юноши, през 2020 година японската столица ще бъде домакин и на следващите летни олимпийски игри.  
Баща му Александър, който е и негов личен треньор, си спомни за годините, в които е бил на състезания в нашия град. Оставил е в Добрич и доста приятели, сред тях колегите му - треньорите по вдигане на тежести Веселин Божков, Божидар Божилов и съпругата му Жанета Георгиева. Прави му впечатление, че Добрич доста се е променил към добро.