Георги Кадиев с апетит и към Шабленското езеро

Мисия Добрич

05-08-2016, 09:26

Снимка:

Кадър Нова ТВ

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Осигуриха специални места за къмпингуване в горите

Сагата започва през септември 2004 г.

Бившият соцдепутат Георги Кадиев, който заедно с жена си застрои с перки част от Северозападна България през компанията на Соня Кадиева „Енерджи съплай грийн“, има апетити и към Шабленското езеро. Този път обаче не за да вади ток в Меката на ветропарковете, а да си направи китна вила току до оазиса, защитен от „Натура 2000“ и на броени метри от морето, съобщава Агенция „Монитор“. Засега обаче амбициите му удрят на камък заради челен сблъсък с еколозите, за които Шабленското езеро и популацията на птици в региона са основна хранилка.

Според проверка на Агенция „Монитор“, сагата на Кадиев в Шабленско започва през септември 2004 г., когато ударно купува три съседни парцела от по малко над 600 квадрата всеки в местността Кючук суат. Към онзи момент въпросните парцели са част от огромен лозов масив, който дори вече не дава плод, но пък е особено атрактивен. И то далеч не защото се намира точно до Шабленското езеро и къмпинг „Добруджа“ и е на по-малко от 150 метра от брега на морето. Нито заради цената от 4000 лева на парцел – общо 12 бона, извадени от Кадиев. По-важното е, че тогавашната кметица на Шабла, издигната от БСП, вече е задействала процедура по промяна на статута на земята от лозов масив в парцели, отредени за вилно селище. За целта дори е заделен друг масив за лозя, намиращ се в другия край на градчето и далеч от плажа. Случайно или по-скоро не, именно към 2004 г. в местността се появяват и инвеститори, които започват да проучват възможността на мястото на масива да се издигне ваканционно селище, включващо хотел, къщи за гости и дори търговски център с няколко ресторанта. Заради появилата се мълва за подобен интерес в района дори местните започват ударно да си оправят документите за собственост, така че при стартирането на бъдещ проект да получат обезщетение от строителите.

 

Мечтите на собствениците на места в масива лозята им да се превърнат във вили току до морския бряг или в златни обезщетения обаче са попарени, когато проектът за Общ устройствен план е заринат от редица жалби в съда и впоследствие отменен през 2009 г. Исковете са дело основно на еколози от Българското дружество за защита на птиците, чиято основна хранилка и източник на съществуването му е именно популацията на птиците. Затова вече десетилетие проблемът с Общия устройствен план виси с пълна сила, вкарвайки в капан амбициите на Кадиев да се сдобие с китна виличка във ваканционен комплекс.

С казуса за промяна на земите от лозя в терен за строеж и узаконяването на нов Общ устройствен план се занимават вече четирима поредни кметове, но процедурата е стигнала само до издаването на екооценка.

 Ветропаркове и червеногуши гъски. Това са емблемите на района на Шабла в наши дни. Регионът е с най-големия брой и видове защитени птици в цяла Източна Европа. В същото време заради специфичните си географски особености – висок бряг и постоянен вятър от морето, буквално е превърнат в гора от перки. Тук е моментът да се отбележи впрочем, че въпросният лозов масив, в който Кадиев е закупил парцели, първоначално е бил набелязан за ветропарк, но близостта му с Шабленска тузла прави абсолютно невъзможен какъвто и да било проект за изграждането на такъв.