Честит рожден ден на шампанското

Легендата гласи, че на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон “открива” тайната за производството на газираното вино

Днес, 5 август се смята за “рождения ден” на шампанското. Легендата гласи, че на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон “открива” тайната  за производството на газираното вино. Въпреки разпространеният мит обаче, Дом Периньон не е откривателят, а просто човекът, допринесъл много за развитието и налагането на шампанското.


Шампанизирането на виното се дължи на вторичната ферментация. Тук се намесва географията и климата. Шампан е сред най-студените региони, в които се произвежда вино. На есен, когато гроздето е обрано, смляно и оставено да се превърне във вино, ниските температури по тези географски ширини спират много рано процеса на ферментация, още преди всичката гроздова захар да се превърне в алкохол.


На пролет, с първите по-топли дни, които в Шампан се падат около Велик ден, заради наличието на все още неразградена захар, във виното започва вторична ферментация. При този процес се отделя въглероден диоксид, който газира виното. Заслугата на Дом Периньон се състои в това, че забелязва характерния за Шампан феномен на вторична ферментация, както и в изнамирането на добавката, която гарантира пълното протичане на този процес до получаването на характерната пенлива напитка.


Най-скъпото шампанско в света не е достъпно дори и за голяма част от богаташите. Бутилка от специалното пенливо питие Gout de Diamants, създадено от лукс-дизайнера Александър Амосу, струва 2,07 млн. долара. Бутилката е ръчно създадена и е украсена с огромен камък Сваровски във формата на диамант с големина 19 карата. Питието е създадено от три сорта грозде - шардоне, пино ноар и пино моние. На второ място сред най-скъпите пенливи питиета е  Ace of Spades СMidasТ Brut. Френското шампанско е със златна бутилка и излиза 58 413 долара. Трето място се заема от Louis Roederer Cristal СMedalionТ Orfevres Limited Edition Brut Millesime, чиято бутилка е позлатена и със специален дизайн, който защитава питието от проникване на светлина. Шампанското е направено от сортовете грозде шардоне и пино ноар и струва 20 000 долара.