Първо официално посещение на новия китайски посланик в Пловдив

Мисия Пловдив

05-08-2016, 13:13

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На първо официално посещение в Пловдив пристигна новият посланик на Китайската народна република Н. Пр. Джан Хайджоу. Той бе посрещнат в заседателната зала на общината от заместник-кмета „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците” Розалин Петков.

Пловдив обръща голямо внимание на българо-китайските отношения. През последните години работим усилено за развитието на двустранните връзки. Не случайно центърът на Българо-китайската асоциация за бизнес-развитие се намира тук” – подчерта Розалин Петков, който приветства гостите с „добре дошли”. Той посочи, че има няколко големи за региона проекти, сред които концесията на карго терминала на летище „Пловдив” и Тракия икономическа зона, в които могат да бъдат привлечени китайски инвестиции.

Пловдив е стратегически град, както за региона, така и за Европа. От тук минава Пътят на коприната, както и важни транспортни коридори. Близо до града се изгражда единствения за Южна България интермодален терминал. Всичко това ще спомогне за по-нататъшното развитие на Тракия икономическа зона”, презентира заместник-кметът Розалин Петков. Той подчерта, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г.

От своя страна Н. Пр. Джан Хайджоу сподели, че това е първото му официално посещение, но преди 20 години е бил в Пловдив като турист. „Градът Ви е много красив и известен. Впечатлен съм от Вашата култура”, сподели новият китайски посланик в България. Той заяви, че когато се е подготвял за този мандат, му е направило впечатление колко активен е Пловдив в двустранните отношения. „Регионалното сътрудничество е много важно и е основа за доброто междудържавно сътрудничество. Надявам се с Ваша подкрепа тези контакти да продължат”, каза още Н. Пр. Джан Хайджоу. По думите му Китай гледа към Пловдив и към Тракия икономическа зона.

По-късно Негово превъзходителство проведе срещи в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и разгледа част от Тракия икономическа зона. Посланикът се запозна с един от най-мащабните индустриални проекти на България. „Именно тук е мястото на Евро–китайската зона за икономическо развитие /ЕКЗИР/, с което ние реално подкрепяме с конкретни действия политиката на китайското правителство „Един пояс, един път", изтъкна основателят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев.

Месец преди вашата визита, в Града под тепетата посрещнахме първите 25 китайски студенти, които дойдоха в България, благодарение на това, че БКАБР побратими с Политехниката на Шенджен Пловдивския университет и Техническия университет-София и неговия пловдивски филиал“, припомни Ангел Христозов, председател на БКАБР.