Археолози откриха златно съкровище до Калиакра

По време на археологическите разкопки са проучени няколко жилищни помещения от периода на средновековието

За втора поредна година археологическите проучвания на археологическия резерват „Калиакра” се провеждат от Националния археологически институт с музей към БАН и Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от пресцентъра на НИМ. Ръководители на разкопките са Елена Василева от секция по Средновековна археология на НАИМ–БАН и Филип Петрунов, уредник в отдел „Археология“ на НИМ.По време на археологическите разкопки на крепостта „Калиакра” са проучени няколко жилищни помещения от периода на средновековието (ХІV в.). Продължи разкриването на антична сграда с изцяло проучено едно помещение, вероятно предназначено за склад. Сградата, респективно и помещението, се датират в VІ в. На финален етап от проучването е и средновековният некропол, разположен до първата укрепителна линия на крепостта. Той се датира в ХІV в., а през тази година от него са регистрирани 15 гроба. По-голяма част от гробовете са на деца.
В почти всички съоръжения бяха открити гробни дарове - обеци, копчета, токи за колани. В един от гробовете (на възрастен индивид) бяха открити 20 медни копчета с позлата. Интересно е да се отбележи, че в някои от ямите има останки от дърво, което е използвано за ограждане на ямите и/или за ковчези. Находките от проучванията са предмети от бита -ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити. Монетният материал е предимно от ІV до VІ в. - повечето от времето на император Юстин ІІ. Има и такива от средата на ХІV в. (Баязид І), както и татарски монети и екзагии (теглилки за мерене на монети).
Интерес представлява откритата златна монета на императорите Андроник ІІ и Михаил ІХ, сечена между 1305-1320 г. Теглото й е 3,00 гр., като е редуцирана (орязана) по т.нар. Варненски стандарт, а реалното й тегло е 4,03 гр. Златни монети на Калиакра излизат много рядко, а това е ново доказателство за значимостта на деспотата на Добротица в средата на XIV век
Източник: "24 часа"